Adam's Family Fotopages

By: Rozita Hanis Jamalludin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Friday, 16-Feb-2007 01:56 Email | Share | | Bookmark
Tsim Tsa Tsui, Kowloon

 
for daily updates, click here

4 Menu Untuk Anak Sakit

#3 Sembelit
Makanan yang sesuai dihidangkan kepada anak adalah jus prun. Ia sangat berkesan kerana bertindak sebagai laksatif.
Anak digalakkan minum sup, jus segar dan air kosong untuk mendapat cecair yang secukupnya.
Antara menu yang lain pula adalah sup sayur-sayuran, jus buah-buahan yang tidak ditapis.
Ibu bapa disarankan memberi sumber serat yang mencukupi untuk anak.
Sumber serat ni boleh didapati daripada sayur-sayuran dan buah-buahan.




Monday, 12-Feb-2007 06:52 Email | Share | | Bookmark
The Peak

 
for daily updates, click here

4 Menu Untuk Anak Sakit

#2 Muntah-muntah
Sekiranya anak berasa mual selepas makan, anda perlu memberikan makanan yang kering seperti biskut dan roti bakar. Elakkan makanan yang berair & lembik. Walau bagaimanapun, anda dinasihati memastikan bekalan air dalam tubuh badan anak sentiasa mencukupi untuk mengelakkan anak mengalami dehidrasi. Cuma anda tidak digalakkan memberikan cecair bersama makanan ketika anak sedang makan kerana ia akan menyebabkan rasa kembung. Juga tidak digalakkan anak mengambil makanan berminyak atau yang mempunyai bau yang kuat. Contoh menu yang sesuai adalah roti bakar dengan mentega kacang atau jem buah.




Wednesday, 31-Jan-2007 13:58 Email | Share | | Bookmark
HongKong Disneyland

 
for daily updates, click here

sempena menyambut birthday mama (29 Jan) & birthday abah (3 Feb)
terima kasih abah for this lovely trip. kami enjoyyyy sangat!


4 Menu Untuk Anak Sakit

#1 Demam & sakit tekak
Bila anak demam selera makan mereka akan kurang dan akan makan dalam kuantiti yang sedikit. Oleh itu, ibu bapa perlu menyediakan makanan yang mengandungi kalori dan protein yang tinggi. Jika anda memberikannya bubur, pastikan bubur tersebut dicampur dengan cebisan ayam atau ikan. Kedua-dua makanan ni adalah sumber terbaik protein.

Selain itu menu tersebut perlu juga ditambah dengan minyak yang telah digorengkan dengan bawang atau menggunakan minyak bijan. Penggunaan minyak ini adalah untuk menaikkan selera makan anak disamping meningkatkan kalori dalam bubur. Jangan paksa anak makan. Biar sedikit tapi kerap.

Selain itu anda juga boleh berikan makanan yang mudah ditelan seperti jeli, susu kocak, kentang putar, dan jus buah kepada kanak-kanak yang mengalami sakit tekak.


zz: kat disney dpd 31 jan sampai 2 feb
kc: jom
mar: mak bapak budak lagi sonok
wan: kat hotel dah tau ternet free standby siap-siap bawak notebook dpd sini
mama ca: nak jalan kat mesia kena balik kumpul duit lagi
bimbo: tigger tak jumpa plak hari tu. gi cok duit kot
ummizz: alhamdulillah cuaca pun elok sepanjang kat sana
olie: orang tua-tua kata, yang tak gi jalan lagi banyak duit simpan
hana: booked masa travel fair jimat banyak gak tu
iamja: masa nak track kat mana stokin ilang memang tengok balik gambor kat kamera
muna: thanks. disney hotel memang awesome. macam dalam fairy tales
ibu NF: kena gi taon ni. taon depan mana tau terpregnant wakaka ter aa! ttthehe
rini: dari london ke hk. next week ada kenduri kawin kat kg new zealand
mama syasya: planned dpd taon lepas ni
delia: 16? syokkan. masa student dulu gi asing² soang florida soang tokyo. hk ni baru nak gi 1 family
akma: hafiz tu wpun gi disney ke hapa, rutin tetap mcm biasa. tido berak melalak tido balik
filla: insyaAllah ada rezki kasih nanti sure sampai nye
julie: ye kot. minnie tu ce try pegang bontot dia, kang mesti kuar punya la maki cina dia tu
elman: mj kalau gi sana memang dapat lagi diskaun wakaka
gee: ajiq dia jadik malas nak gi sekolah balik
ida: kalau ada plan nak gi, survey² dulu cuaca & crowd masa tu
lyein: bila buzz tu tetiba jadik besor, budak² mesti terpanjat punyalah. rm100=hk$220
fathinz: gi sendiri pun boleh. abang tak yah gi pinjam credit card dia haje
olie: pernah ilang cf card dlm kamera hari tu. sib baik jumpa balik
marsila: sonok sangat! beli la masa matta fair atau mas travel fair ni murah. amek je pakej senang
ibu balqis: travel utk holiday best. travel utk keje je tak best
mamaiman: tak bawak diorang kang asek teringat je. last-last hangkut semua
suecute & leesza: thanks
nim: gi time student dulu lagi tak hingat. bayangkan le tanpa susu, pampers, stroller bla bla bla
mummy sara & iva: thanks
inaz: bila nak jumpa makan nasik ni?
ida: hafiz dah berat lengoh dokong. gaya dokong je takde
ummi ameer: mak bapak je yang pagi? may our wish come true ttthehe
jiji: alhamdulillah cuaca pun ok sepanjang kat sana so ada la can masuk semua park
auntie y: snow white gatai
zubye: mak bapak lagi sonok sebenagnya tu
kurnia: thanks. nak update ni kadang² bercinta
zamri: zamri mana ni eeh?
anna: thanks ye




Sunday, 21-Jan-2007 18:20 Email | Share | | Bookmark
Eye on Malaysia

 
8 Tips Ransang Otak Kanan

#8 Elakkan mengunakan perkataan "jangan"
Kadang-kala tingkah laku anak akan membuatkan diri anda pening kepala melayan kerenahnya. Perkataan "jangan" adalah perkataan yang begitu sinonim dengan diri anda. Memang ia perkataan untuk menunjukkan larangan daripada melakukan sesuatu perbuatan yang tidak disukai oleh anda. Namun jangan terlalu kerap menggunakan perkataan itu. Gantikan dengan perkataan lain seperti, "tolong".


bimbo: cuak jugak tu
ND: berapa kali dia cakap "rasa nak tertonggeng rasa nak tertonggeng"
kc: bukan kc je. mak bapak dia pun sama
delia: ok. sama-sama segan bukan apa
rini: part paling best bila dah sampai atas, pintu bukak + diorang akan goncang tube tu
kak fazi: akak belanja abc je la time winter winter ni
anna: halamak! terlupa langsung. lagipun tak berapa best sangat (cecece nak cover)
iamja: mana tshirt disney tokyo dgn hrc kita olang?
ibu NF: nak tunggu faqih besar? ala lego je kat kampung. boleh honeymoon lam tu
olie: diorang tu nampak je berani. tiba atas membebel je nak tertonggeng la macam-macam
mama nim: ha ah hafiz. dia tengok aircon tu apasal tak sejuk. sekolah best
ibu balqis: paling gayat bila sampai kat hujung. dah sampai atas ok. boleh la bercakap
leesza: kadang-kadang tak sempat nak sembang sbb orang ramai
nisrina azureen: tenx. nice piccas
siti ruzaimah: diorang kata kalau tanak gayat boleh masuk tube kat tempat orang jual tiket tu
wan: tak sempat nak projek
munirah: usaha tangga kejayaan ttthehe
ayda: hafiz lom lagi. berat bontot
ann: syok jugak naik 2x ann belanja
julie: tenx mak. ayam bakar wang solo. rekemended
mummy emma: cuma cheese tat je yang tak bleh share waima dgn haziq sekalipun
mummy damia: rasa gayat tu mebbe tube dia kecik sgt kot compare dgn london eye tu besar + lebar sikit
hana: lepas naik tu jangan lupa dapatkan fridge magnet dia kat bawah plak. rm9 tak silap
mommy d&d: bukan torpedo je. macam-macam terlepas nasib la tu kan
zubye: masa dah sampai atas memang dia benti jap. hampeh tul ttthehe
auntie jijie: really enjoy there! oren-itam tu memang sedondon la jijie
lyss: ha ah naik 4 beranak. gambar close up cantik la lyss
ummizz: takkan hilang fridge magnet eye on mesia di dunia
mama ca: dulu kecik-kecik excited nak masuk funfair. dah besar excited lain plak
kurnia: ni aina sms tadi-->mama pentipu. kitorang dah lama berhajat nak naik. dia takpe la hari² tengok
hanis: nice meet u2. nama-nama hanis ni memang hantu berjalan kan ttthehe
biz4net: tenx
mar: turun bawah misi cari magnet plak
kuchai: hari tu gi tak ramai sangat. straight terus naik. ha ah baru stat skolah
meorjay: kalau pernah naik yg kat funfair tu, sama je sebenagnya
yumi: hi yumi. genki deska?




Friday, 19-Jan-2007 04:03 Email | Share | | Bookmark
Try la tackle akak tu!

karbohidrat 55mg, lemak 0.7mg, vitamin c 1mg je? ish ish ish
ala mamat ni datang lagi..aku terajang jugak kang
wkakaka..budak sekolah makan nestum..2 peket lak tu
history 1 mac 2005 yang lepas


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net